"Als ik vanavond maar kan slapen...."
"Door de pijn slaap ik vannacht vast weer niet"
Komen deze gedachten u bekend voor? Dan bent u niet de enige.
Volgens recente cijfers worstelen 1,5 miljoen Nederlanders elke avond met piekeren, liggen te malen en te woelen of liggen tevergeefs te wachten op de slaap die maar niet komt. Een derde van alle Nederlanders slaapt weleens slecht.
Wat zijn slaapproblemen precies? Want een nachtje niet goed slapen, is natuurlijk nog geen aanleiding om naar de oefentherapeut te gaan. Deze verschillende soorten slaapproblemen wel:
- Inslaapproblemen: als het inslapen langer dan 3/4 uur duurt, gedurende een periode van ongeveer een maand.
- Doorslaapproblemen: wanneer u moeiteloos inslaapt, maar meerdere malen per nacht wakker wordt en pas na 3/4 uur of langer weer inslaapt.
- Te vroeg wakker worden: meerdere dagen per week uren voor de wekker wakker worden en maar moeilijk weer in slaap kunnen komen.
- Ongewenste gedragingen tijdens de slaap o.a. angst / paniek / dromen / overmatig zweten.
- (Langdurig) gebruik van slaapmedicatie.
- Slaapapneu.
Oorzaken van slaapproblemen kunnen zijn:
- Spanningen of zorgen.
- Lichamelijke klachten (zoals pijn, benauwdheid of jeuk).
- Verstoord dag- en nachtritme (bijv door ploegendiensten, jetlags of te lang slapen overdag).
- Ongunstige leefstijl (veel koffiedrinken ’s avonds, laat op de avond sporten/vergaderen).
- Te hard en te lang nuttig blijven en doorwerken vlak voor het slapen gaan.
De oefentherapeut benadert uw slaapproblemen vanuit een 24-uurs visie. De invloeden van uw dag lopen door in de nacht en daarbij zullen de gevolgen van uw slechte nachtrust doorlopen in de dag die erop volgt. Systematisch worden uw onderliggende redenen van het slaapprobleem inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost.
De slaapoefentherapeut kan u helpen van uw slaapproblemen af te komen. De therapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en heeft een praktische, voor u goed toepasbare aanpak. Slaapoefentherapeuten zijn hier speciaal voor bijgeschoold en leren non-stop verder op basis van recente inzichten en nieuwe wetenschappelijke publicaties.